Aktualizováno: 11.5.2021, Vytvořeno: 29.1.2020 | V kategorii:

Skype pro firmy končí 31.7.2021 je čas na Teams?

Microsoft již v Září roku 2019 začal automaticky upgradovat firmy používající Skype pro firmy v Office 365 na Teams. Tento nástupce komunikační platformy Skype zahrnuje videokonference, rychlý chat, týmový chat, online schůzky a další možnosti komunikace a spolupráce. Aplikace Teams si nainstalujete mobilní zařízení s iOS a Android a na počítače PC a MAC.

V době před 21.7.2021 tak nastává zvláštní období. Některé firmy používají Teams, jiné Skype pro firmy, některé oboje v ostrovním režimu. Co nás přivedlo do této situace? Jeden neštastný e-mail pro administrátory firem v Office 365. Proč nešťastný? Protože mnoho společností nepoužívá pro administrátorský účet licenci Office 365 s Exchangem a nemá nastaven jiný technický kontakt. Tudíž je automatický upgrade na Teams jednoho dne zaskočil. A stalo se nevyhnutelné: "Dobrý den pane Sýkoro, nemůžeme se přihlásit do Skypu pro firmy, mohl byste se na to kouknout?". Takhle to 1. Září 2019 začalo.

Microsoft Teams? My chtěli změnu, ale...

Nejčastější a největší problém při zavádění nových služeb a technologií do firem je nevole lidí, kteří chtějí změnu, nebo vlastně, nechtějí a navíc, kdo změnu povede?

Uživatelé Skypu pro firmy byli často zmatení jeho prostředím. I když možná změnu nechtěli (po té, co se naučili ve Skypu orientovat), tak Microsoft ano. Microsoft tlačí na vývoj Office 365, aby nabídl svým uživatelům co nejlepší možnosti práce a komunikace v přehledných a jednoduše použitelných aplikacích. Moderní doba vyžaduje moderní řešení s prvky, na které jsme zvyklí. Což - narovinu, Skype pro firmy rozhodně nebyl. Jeho přdchůdce Microsoft Lync byl vydán v roce 2010 a od té doby se uživatelské prostředí moc neměnilo.

Příchod Teams s sebou přinesl rychlý chat s historii jako v messengeru, mobilní aplikaci jako WhatsApp a týmové chaty (kanály) jako Slack... Takže nebojte. Pokud už jste někdy chatovali na facebooku, nebo ve WhatsAppu, na prostředí Teams si brzy zvyknete.

My ale platíme Skype pro firmy!

Ptáte se jaké jsou licenční podmínky? Pokud máte licenci na Skype pro Firmy, můžete zatím používat Skype pro firmy až do konce jejího života. Aplikaci Teams již samostatně jako skype nezakoupíte, je dostupná pouze pro uživatele Office 365. Takže pokud zrovna obnovujete licence, doporučuji přejít na Office 365 Business Essentials. Pokud potřebujete Teams jen pro sebe, sáhněte po verzi Microsoft Teams zdarma.

Jsou Teams dražší než Skype pro firmy?

Finančně to znamená, že pokud chcete přejít ze Skypu pro firmy na Teams, potřebujete minimálně licenci Office 365 Business Essentials, která vás vyjde levněji, než samotný Skype pro Firmy. To je příjemná změna, protože v rámci Office 365 získáte i OneDrive pro Firmy, Office Online, Exchange Online a můžete pomalu svou firemní infrastrukturu přesunout do Office 365.

Dobře, tak chceme Teams, co máme dělat?

Jste nový zákazník bez jakýchkoliv licencí?
Kupte si Office 365 Business Essentials.

Máte licence na Skype pro firmy plán 2?
Přejděte na licence Office 365 Business Essentials a proveďte upgrade na Teams ve správci Office 365.

Máte licence Office 365 obsahující Teams?
Proveďte upgrade na aplikaci Teams ve správci Office 365.

Jste externista a nechcete si kupovat Teams nebo Office 365 pro firmy?
Stáhněte si Teams zdarma a poproste o přidání do týmů pomocí Microsoft účtu.

Licence Office 365 s Teams máme, jak upgradovat?

Pokud jste nebyli upgradováni ze Skypu pro Firmy na Teams automaticky, postupujte podle následujících kroků a v centru pro správu Teams spusťte upgrade. Pokud jste velká společnost, nebo IT oddělení - můžete použít workshopy přechodu na Teams zdarma od Microsoftu.

  1. Přihlašte se do Office 365 jako správce
  2. Otevřete správce Teams

Krok 1 - upozorněte uživatele o změně (volitelný krok)

  1. V administraci Teams vyberte Nastavení na úrovni organizace > Upgradování aplikace Teams
  2. V sekci nastavení koexistence zaklikněte Upozorněte uživatele Skypu pro firmy, že je k dispozici upgrade na aplikaci Teams.
Skype pro firmy končí 31.7.2021 je čas na Teams? 7
Administrace aplikace Teams

Krok 2: Nastavte mód koexistence na Pouze Teams

  1. V administraci Teams vyberte Nastavení na úrovni organizace > Upgradování aplikace Teams
  2. Vyberte Režim koexistence Pouze aplikace Teams.

Po upgradu to může 24h trvat, než bude vše fungovat jak má.

TIP: Používáte Skype pro Firmy pro sdílení obrazovky a předávání řízení lidem mimo vaši společnost? Povolte si to ve Správce Microsoft Teams > Schůzky > Zásady schůzek > Globální > Sdílení obsahu > Povolit externím účastníkům požádání o řízení nebo jeho předání.

Kde co v Teams najdu?

Aplikace Teams nabízí podobné uspořádání, jaké můžete znát i z jiných chatovacích platforem dnešní doby. V levém menu najdete přepínání mezi týmovými chaty a chaty s jednotlivci/skupinami. V pravém okně vždy seznam konverzací a konverzační okno.

Prostředí chatu s jednotlivcem/skupinou v Teams.
Prostředí chatu s jednotlivcem/skupinou v Teams.

Velice důležitou částí aplikace Teams jsou týmy. Každý tým je postaven na Skupině Office 365. To znamená, že s vytvořením týmu vytvoříte i poznámkový blok týmu a jeho úložiště dat na SharePointu. K tomu se vytvoří i e-mailová adresa a kalendář. V týmu můžete vytvářet kanály - tedy taková podvlákna. Má li vaše firma 2 oddělení, mohou tato oddělení být kanály pod týmem vaší organizace, nebo vlastní týmy s vlastními podkanály. Podle toho, jak chcete nastavit přístupy pro jednotlivé uživatele.

Týmy můžou mít své moderátory a můžete nastavit, kdo smí přidávat příspěvky. Takže pokud máte vlastní jídelnu, můžete jí udělat kanál, kde bude denně přidávat nabídku :).

 Prostředí chatu v kanálu týmu v Teams.
Prostředí chatu v kanálu týmu v Teams.

Schůzky v Teams naplánované přes Outlook?

Jak můžete vidět prostředí Teams je přehledné a jednoduše ovladatelné. Funkcionality oproti Skypu pro Firmy pouze přibyly. Co se týká naplánování schůzky přes Teams pomocí Outlooku, i to zůstalo zachováno. Skype meeting addin nahradil Teams meeting add-on. Vytvoření schůzky funguje úplně stejně jako dříve. Co je velká výhoda, tak to, že pokud schůzku máte s někým, kdo Teams nemá, nemusí si je na platformě Windows ani stahovat. V aktuální verzi Windows 10 stačí mít prohlížeč Microsoft Edge, který se dokáže připojit ke schůzce v Teams, bez stahování jakýchkoliv doplňků.

Teams Meeting Addin v Outlooku
Teams Meeting Addin v Outlooku

Kompatibilita se Skypem pro firmy

Pokud vaši klienti, nebo obchodní partneři používají ještě Skype pro Firmy (v Office 365), nemusíte se bát. Obě dvě platformy spolu umí komunikovat. Z mých zkušeností se to občas chová zvláštně, ale většinou se dovoláíte.

Má tedy smysl přejjít na Teams?

Za mě určitě. Čím dříve, tím lépe. Uživatelé určitě ocení nové funkce v chatech a rychle si zvyknout na novou komunikaci přes Teams. Věřím, že nasazení Teams ve firmě bude přínosem. Pokud vás nenapadá jak začít, vytvořte si třeba tým pro zábavu a přidejte základní kanály - obědy, zábava. Můžete si zde domlouvat kam půjdete na oběd, nebo sdílet vtipné meme 🙂 a naučit tak uživatele Teams používat.

Pokud máte zájem o licence Office 365 obsahující Microsoft Teams, nebo máte nějaký dotaz, neváhejte mě kontaktovat pomocí formuláře níže, nebo zavolejte na HOTLINE 555 501 810.

Přeji vám příjemnou práci s Teams, Aleš Sýkora

Máte nějaké dotazy nebo připomínky? Zanechte komentář a neváhejte se s námi spojit na facebooku!